Ken je dat ? Je wil graag weten hoe de schooldag van je kleuter geweest is maar je krijgt weinig reactie op je vragen. Door de juiste vragen te stellen zal je gemakkelijker antwoord krijgen. 
Vermijd ja/nee vragen. Vraag bijvoorbeeld in welke speelhoek hij leuk gespeeld heeft. Wie zijn vriendje was vandaag. Door positieve dingen te vragen, help je je kind meteen met een positieve mindset. 
Wat was het leukste vandaag? Waar moest je om lachen? Zo leert je kind zich te richten op de leuke dingen van de dag.

Kinderen leren door jouw voorbeeld te volgen. Als ze zien dat jij gemakkelijk een stukje van je koek of fruit deelt, zullen ze dat zelf ook sneller doen. Wanneer je steeds herhaalt dat ze flink moeten delen maar ze zien bij jou het tegenovergestelde gedrag dan zullen ze het gedrag volgen en niet de woorden. 
Wanneer je kinderen leert dat ze niet steeds hoeven te roepen als ze boos zijn, maar je roept zelf als je je geduld verliest, dan zullen ze volgen wat je voorleeft. Onderzoek dus eens wat je belangrijk vindt in je opvoeding en kijk dan naar je eigen gedrag. Misschien kan je daar wat bijsturen waardoor het opvoeden vlotter verloopt.

 

 

Rond de twee jaar komt je kind in de peuterpubertijd en heeft hij een nieuw lievelingswoordje ontdekt 'Nee'. 
Dit is een belangrijke periode in zijn ontwikkeling. Hij leert dat hij een eigen persoontje is ipv dat hij een onderdeel is van zijn ouders. Hij leert ook dat hij invloed kan uitoefenen en dat is ook iets dat hij moet leren. Maar soms zijn al de 'nee's' erg vermoeiend. Af en toe moet er gewoon geluisterd worden maar het is niet altijd nodig om in conflict te gaan. 
Door je kind te laten kiezen tussen twee dingen ontwijk je de nee, geef je hem de mogelijkheid om na te denken over zijn keuze en heeft hij het gevoel dat hij mee beslist. 
Vraag bijvoorbeeld 'Wil je eerst je schoenen aandoen of eerst je jas?'. Krijg je in een bepaalde situatie vaak een 'nee', zoek dan naar een keuzemogelijkheid die je volgende keer kan gebruiken.